Vrijdag 16 april 1915 – Gustaaf Delahaye

Al om 6u cirkelden twee Duitse vliegtuigen boven het hospitaal, maar ze dropten gelukkig geen bommen. Na de middag trokken hele regimenten Schotten met hun doedelzakken al spelend hier voorbij. Een Britse majoor wilde een verpleegpost oprichten in ons washuis maar toen hij hoorde dat we daar het linnen van de tyfuslijders reinigden, was hij rap weer weg. We moesten wel nog een extra zaal toevoegen aan ons hospitaal want er waren te veel gekwetsten. Twaalf nieuwe Belgische ambulanciers kwamen hier toe om de Belgische verpleegdienst te versterken. Onder hen waren er acht seminaristen met de ransel op de rug.

Vrijdag 16 april 1915 – Achiel Van Walleghem

In de namiddag was ik naar Ieper gegaan achter de heilige olie gewijd door de bisschop van Boulogne die door bemiddeling van de deken van Veurne naar Ieper gebracht werd. Weinig verandering sedert mijn laatste bezoek: wel wat minder soldaten. Tien Britten tegen één Belg en één Fransman. Ik moest een omweg maken omdat er veel bommen vielen aan Dikkebusvijver en de Krommenelst. Ik had enkel een hofstede gezien waar nog Fransen verbleven. Langs de Vlamertingesteenweg deed een brigade Canadezen zijn intrede in Ieper. Muziek aan het hoofd, de mannen stapten fris en moedig. Het was immers de eerste maal dat ze met de vijand zouden kennismaken.

Vrijdag 16 april 1915 – The Ypres Times

Na de immense en uitputtende gevechten van 1914 lag het Brits leger nu in de moerasgebieden en de Vlaamse modder. De manschappen hadden een track-record van ontembare vechtlust op hun naam. Ze waren er ongelooflijk genoeg in geslaagd om stand te houden. En na de monotone ellende van de eerste winter in de loopgraven brandde opnieuw het heroïsch vuur in hun harten. Hun volharding zou altijd wel een van de meest verbazingwekkende exploten van de hele oorlog blijven.

Het haast niet te geloven gevecht dat binnenkort zou volgen hier in het noorden van de Salient overschaduwde het belang van Hill 60 maar dit kon allerminst een schaduw werpen op de glorie van de betrokken regimenten. Deze mannen toonden een nooit geziene volharding en menselijke moed. Hill 60 was een kleine heuvel aan de top van de Ieperse heuvelrug. Die was kunstmatig gevormd bij het graven van een doorgang voor de treinlijn Ieper-Kortrijk. De heuvel kreeg zijn naam van onze troepen die zijn hoogte van zestig meter aangeduid zagen op hun stafkaarten. Dergelijke hoogte was eigenlijk drie keer niks maar toch vormde Hill 60 het hoogste punt van de omgeving, met een strategisch uitzicht in alle richtingen en daardoor een plek van groot militair belang.

De heuvel was op 10 december door de Duitsers veroverd op de Fransen en toen de Britten hun loopgraven in februari 1915 hadden overgenomen was er dan al besloten om Hill 60 te heroveren en de Duitsers hun observatiepost afhandig te maken. Van dan af aan werden de nodige stappen ondernomen om dit doel te realiseren.

De 28th Division, aangevuld met de 171th Tunneling Company was al direct begonnen met het aanleggen van mijnen. De 13th Brigade van brigadegeneraal O’Gowan was uitgekozen om de aanval uit te voeren. Zijn manschappen waren uit de loopgraven weggehaald om een speciale training te ondergaan.  Die nacht van 16 april nam de 13th Brigade nu de posities over van de 15th Brigade zonder daarbij enig vijandelijk wantrouwen op te wekken. In de frontlinies lagen de troepen van het Queens Own Royal West Kent Regiment (1st Battalion)  en die van de Kings’ Own Scottish Borderers (2nd Battalion). Als ondersteuning kregen ze de mannen van het 2nd Duke of Wellingston’s die bij Zillebekevijver lagen en de 2nd Kings Own Yorkshire Light Infantry als reservetroepen.

Vrijdag 16 april 1915 – Albert Baert

Schoon lenteweer. Poperinge leek opnieuw op Parijs of Londen. Auto’s, autobussen, karren, wagens, munitie, voorraden heen en weer op twee en soms op drie rijen. Een honderdtal autobussen met Canadezen en Schotten. Nog enkele kanonnen en voorraden op weg naar de frontlijn.

 

 

 

Dit fragment komt uit het boek ‘1915’ – maak kennis met het inkijkboek – beschikbaar vanaf 20 september 2022 – 

Door admin

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *